fbpx
hardlopen tegen stress

De mentale voordelen van hardlopen

Dat hardlopen goed is voor je fysieke gezondheid, dat weet je waarschijnlijk wel. Ook heb je vast wel eens gehoord dat hardlopen goed is voor je mentale gesteldheid: je wordt er blij van, het werkt tegen (winter)depressie, je krijgt er meer energie van én het werkt tegen stress. Maar hoe zit dit nu precies?

Fysieke voordelen

Fysieke voordelen van hardlopen zijn ook mentale voordelen! Soms indirect en soms direct. Let maar op: als jij je heel ziek voelt, dan voel je je mentaal waarschijnlijk ook niet echt top. Grote kans dat je je dan humeuriger, maar ook energielozer zal voelen. En er is meer:

Door regelmatig hard te lopen wordt je fysiek sterker en fitter, je krijgt een betere conditie, het is goed voor je bloedsomloop en bloeddruk en daardoor je hart. Je longen hebben veel baat bij frisse lucht en je uithoudingsvermogen wordt veel beter.

Hormonen en neurotransmitters

Regelmatig (rustig) hardlopen heeft invloed op je hormonen en neurotransmitters: door rustig hard te lopen maak je endorfine aan en daardoor breek je het stress hormoon cortisol af. Dit hoef je niet te onthouden, maar dit wel: je reduceert stress door te bewegen! Vandaar dat je hoofd na een rondje hollen in het park zoveel rustiger en leger is.

Doordat je beweegt maak je dopamine aan, dit zorgt ervoor dat je je lekkerder voelt, je voelt je bevredigd als je iets hebt gepresteerd (motivatie!!) en je vergroot je concentratievermogen.

Serotonine zorgt ervoor dat je humeur verbetert en geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Dit hormoon is tevens belangrijk bij leerprocessen, handig in tijden van tentamens, presentaties en trainingen.

In de ochtend is er meer blauw licht in de lucht, dit kun je niet zien, maar helpt wel om je fris en wakker te voelen. Het remt namelijk je slaaphormoon: melatonine, waardoor je slaap/waakritme in orde blijft of weer in balans komt. Voel je je vaak suffig? Ga dan eens lekker in de ochtend hardlopen.

Hardlopen werkt dus ook super goed tegen de welbekende herfst of winterdip! Ga dus juist met het grijze en donkere weer naar buiten, je wordt er warm, blij en rustig van.

Tekst gaat verder onder de foto

 

hardlopen quote boek

Werken aan je fysieke gezondheid = werken aan je mentale gezondheid

Voel je je sterker, energieker en fitter, dan geeft dit een boost aan je zelfvertrouwen. Je hebt het gevoel dat je de wereld beter aankunt.

Doordat je hersenen beter werken en doordat je minder stress hebt, ben je creatiever, productiever en flexibeler. En dit vermindert dan weer stress.

Het gevoel van iets leren (hardlopen), met een proces bezig zijn (hardlooptraining) en iets presteren (elke keer als je thuis komt!) helpt je ook enorm met je zelfvertrouwen.

Hardlopen dus: maar hoe vaak en hoe lang?

20 minuten (rustig) hardlopen zet dit hele proces al in gang, je hoeft dus geen halve marathon te lopen om effect te voelen en dat is best goed nieuws toch? Naast de training is rust ook erg belangrijk, dus ga niet direct 7 dagen per week aan de slag, maar zo’n drie keer per week een stuk hardlopen is echt heel goed voor je. Wissel je af tussen tempo loopjes, intervallen en rustig hardlopen. 

Connect & Run

Er zitten dus super veel voordelen aan hardlopen en je hoeft helemaal geen marathon te lopen om te genieten van al die voordelen!

Maar heb je geen idee waar je moet beginnen of hoe je het moet volhouden? Speciaal voor jou ontwikkelden we Connect & Run. Goudje, je online coach, begeleidt je tijdens het hardlopen. Jij loopt, zij coacht je op een fijne manier. Je krijgt je eigen account waarin je de beschikking hebt over 10 sessies en je krijgt een handig en realistisch trainingsschema. 

Ik had het niet verwacht, maar ik vind het hardlopen met Connect & Run zo leuk! Ik kijk elke week uit naar een nieuwe sessie. Waar ik voorheen de lat vaak veel te hoog legde, leer ik dankzij ‘Connect & Run’ minder op prestatie te lopen en me te focussen op mijn plezier én mijn ademhaling. Dank je wel!

Jessica

Meer lezen?

Ben je enthousiast en wil je meer lezen? Check dan ‘Run Free!’ het e-boek. Een e-boek vol informatie, inspiratie en motivatie rondom hardlopen. Het boek gaat niet alleen over beweging, maar onder andere ook over prestatiedrang, zelfliefde en perfectionisme. Het is een soort hardloop-zelf-hulp-e-boek 😉. Je vindt het hier:

hardlopen tegen stress
hardlopen tegen stress