fbpx
hardlopen tegen stress

Wat is een goede hardlooptechniek?

Een goede hardlooptechniek zal je helpen om het hardlopen langer vol te houden, blessures te voorkomen en uiteindelijk sneller te kunnen hardlopen. Wat we bij Run Free Online vinden: hardlopen kan en moet ontspannen zijn, anders ga je het niet volhouden! Vind je het hardlopen heel zwaar? Dan is de kans groot dat je na een paar keer weer stopt. Het doel is dat je ontspannen en ‘energiezuinig’ loopt.

3 tips voor een goede hardlooptechniek, voor zowel beginners al gevorderden:

1. Houding:

Je hebt een rechte houding tijdens het lopen: je benen zijn daarbij actief, je core is actief en je schouders zijn ontspannen.

Die actieve benen, dat klinkt misschien logisch, maar let op: als je moe wordt, dan kan je gaan strompelen. Wellicht is dit dus een teken om wat langzamer te lopen, te wandelen en in ieder geval aandacht te geven.

Je core is actief, zodat je niet inzakt en ‘krom’ loopt. Dit kost energie en bovendien is er minder ruimte voor je longen en je zuurstof.

Je schouders zijn ontspannen, zodat je longen genoeg ruimte hebben. Loop je wat sneller, of ben je bezig met een interval training? De kans is dan groot dat je schouders wat strakker zullen staan, wees je hier bewust van!

2. Veerkracht:

Gebruik de veerkracht van je lichaam, dat begint bij je enkels en voeten. Land zachtjes en veerkrachtig, gebruik de energie die vrijkomt weer om omhoog te veren. Probeer maar eens te springen op de plek (alsof je aan het touwtje springen bent). Stampen doet meer pijn, kost veel meer moeite en beneemt je de adem (probeer ook maar eens met platte voeten en gestrekte benen touwtje te springen). Loop lichtvoetig!

3. Ademhaling

Sta stil bij je ademhaling. Probeer door je neus in te ademen en zorg dat je niet volledig buiten adem raakt. Gebruik je ademhaling als anker. Merk je dat je helemaal buiten adem raakt? Verminder dan even vaart en/of ga wandelen. Ontspan je schouders, zodat er genoeg ruimte is voor je longen en de zuurstof. Verleng je uitademing.

Bekijk dit filmpje voor de instructies in nog meer tips, of check Connect & Run. Hét online hardloopprogramma gericht op ontspannen hardlopen.