fbpx
hardlopen tegen stress

Hardlopen na een blessure

Hoe pak je dat goed en duurzaam aan?

De één is heel blessuregevoelig en de ander heeft daar minder last van. Weer beginnen met hardlopen na een blessure kan best een uitdaging zijn: de routine weer terug vinden, balans houden, niet te hard van stapel lopen… Waar moet je rekening mee houden, hoe pak je je rentree het gezond en duurzaam aan? Een aantal tips die je kunnen helpen na een blessure:

Maak een plan

Beginnen met hardlopen na een blessure start je het met een goed plan 0f een trainingsschema: zo heb je binnen no time je routine weer terug, dit gaat je helpen, ook op dagen (of weken) dat het even tegen zit.

En wijk van dat plan af…

Huh? Zeker hele fanatieke lopers, zijn nogal geneigd om heel rigide aan een schema of plan vast te houden. Ervan af wijken kan als falen voelen. Wil je duurzaam blijven hardlopen na je blessure, dan is het veel beter om naar je lichaam te luisteren dan enkel naar je trainingsschema te kijken.

Voor de mensen die juist last hebben van perfectionisme (je zult jezelf waarschijnlijk eerder een ‘opgever’ noemenwink): als je afwijkt van je plan, of als het een week niet lukt om aan je initiële plan te houden, geef niet op. Pak je schema of routine weer op, of maak een nieuw plan!

Dit geldt natuurlijk ook tijdens het hardlopen: merk je halverwege dat het niet gaat? Stop dan gewoon, ga wandelen, ga in ieder geval niet door je pijn heen. Pijn is een signaal!

Met Connect & Run leer je beter naar je lichaam te luisteren, bovendien biedt het programma veel ruimte voor jouw eigen manier van lopen. Zo herstel je duurzamer en gezond.

Begin bij jouw begin

Een langdurige blessure kan ervoor zorgen dat je veel van je kracht en conditie verliest, dat is echt heel vervelend. Wel is het belangrijk om hier rekening mee te houden als je weer gaat hardlopen na die blessure. Begin dus bij jouw begin. Neem de tijd om te onderzoeken wat jou begin is (al dan niet met een goede (sport)fysiotherapeut). Bouw het rustig op, ook al is het frustrerend dat je voor je gevoel weer bij ‘af’ bent.

De juiste techniek

Bij Run Free Online zijn we voorstander van: veerkrachtig, lichtvoetig en ontspannen hardlopen. Zo voorkom je blessures en blijf je bewust hardlopen. De eerste stap naar een techniek die bij jouw past is: word je bewust van hoe je nu loopt. Doe vervolgens onderzoek naar verschillende technieken en ga er rustig mee aan de slag, probeer het een en ander uit.

Lees meer over een goede hardlooptechniek.

Doe een warming-up

Tijdens de warming-up draai je je spieren even los en warm, maar heb je meteen een moment om bewust te checken hoe het gaat. Hier vind je een paar suggesties voor een goede warming-up.

Doe een cooling-down

Zo kun je even inchecken na het hardlopen hoe het gaat: heb je pijn? Heb je te ver of te hard gelopen? Heb je meer of minder pijn dan de vorige keer? Zorg echt even voor een bewust moment, zo leer je je lichaam en je klachten bovendien beter kennen.

Check hier een aantal suggesties voor een fijne cooling-down.

Tekst gaat verder onder afbeelding

hardlopen na blessure

Een cooling-down kan gewoon in de woonkamer!

Blijf in beweging tijdens je blessure

Lukt hardlopen tijdens je blessure niet, maar bijvoorbeeld zwemmen of fietsen wel? Doe dat dan. Je herstelt beter met een fit lichaam en bovendien bouw je je conditie sneller op als je wel weer mag hardlopen. Probeer dus te doen wat je wel kunt!

 

Bekijk de video voor een goede hardlooptechniek: