fbpx
hardlopen tegen stress

Hoe vaak ´moet´ je als beginner hardlopen?

Een veel gestelde vraag is: ´hoe vaak moet ik als beginner hardlopen?´ Mijn advies is: wees allereerst realistisch! Je bent als beginner vaak enorm gemotiveerd om te beginnen met hardlopen, fantastisch. Hou dat vol. Het lastige is alleen: dat enthousiasme is best moeilijk vol te houden. Over een paar weken zal het eerste enthousiasme een beetje ingedaald zijn (hoe leuk je het ook vindt!), je wordt een keertje verkouden, een training valt tegen of het regent een week lang.  Allemaal niet erg, zolang je maar realistisch bent begonnen. Dit kun je meenemen in de keuze van je hardloopfreqentie.

De eerste vraag is dus: Hoeveel tijd heb je en hoeveel tijd wil je maken voor je nieuwe hobby? Hoe vaak wil je als beginner hardlopen? Wil je direct vier keer per week beginnen? Helemaal goed, maar wees dan ook tevreden als het een keertje ‘maar’ twee keer lukt, geef dan niet op!

Rust is net zo belangrijk als training bij hardlopen

Zeker als je nog niet gewend bent om hard te lopen, dan heeft je lichaam tijd nodig om sterker te worden. Hou dus minimaal een dag rust tussen je trainingen. Doe je dit niet en begin je te enthousiast, dan is de kans op overbelasting of zelfs blessures aanwezig, zonde!

Ons advies

Probeer drie keer in de week hard te lopen of te sporten. Dit is redelijk haalbaar, als je begint met hardlopen, zul je ongeveer 45 minuten moeten uittrekken per training (inclusief ademhalingsoefeningen, warming-up en cooling down). Wissel je trainingen af met andere sporten of wandelen. Hou dan aan dat je twee keer gaat hardlopen en één keer iets anders doet. Denk aan: yoga, pilates, krachttraining, fietsen, wandelen, bootcamp, kick boksen. Wat je maar leuk vindt. Plezier is ook heel belangrijk namelijk.

Om het vol te blijven houden: plan je trainingen elke week en zorg voor routine. Ga je een keertje of een weekje niet? Geen man overboord, pak het gewoon weer op. Een goed schema kan je hierbij ook helpen:

Een realitisch trainingsschema voor beginners

Ga je beginnen met hardlopen? Bekijk onderstaand filmpje ook eens en lees dit artikel over een goede hardlooptechniek:

Wil je online begeleiding bij het hardlopen, zodat je leert luisteren naar je lichaam en een super goede basis legt voor het hardlopen? Check dan Connect & Run!  Het online hardloopprogramma waarbij het niet draait om enkel prestatie, maar om plezier, ademhaling en ontspannen leren lopen.