fbpx

Is stress normaal?

online stress coach

Is stress normaal?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je begint meer te transpireren, je hartslag gaat omhoog en je ademhaling is snel en oppervlakkig. Iedereen ervaart in zijn leven wel eens periodes van stress. Maar is stress normaal? En wat is dan normaal qua stress en wat is misschien wel ongezond?

Iedereen heeft wel eens last van stress en dat is normaal

Ik hoor het mensen vaak zeggen: “ik wil geen stress meer”. Indien je een leven zonder stress ambieert moet ik je teleurstellen; dat is niet realistisch. Sterker nog; een beetje stress in je leven is zelfs goed en gezond voor je! Stress is een natuurlijk mechanisme dat in werking wordt gesteld in bepaalde situaties. Denk aan een spannende presentatie, examens of de spanning voordat je op vakantie gaat. Iedereen heeft hier wel eens last van en dat is normaal. Daardoor ben jij in staat om beter te focussen en krijg je dingen gedaan. Je kunt sneller reageren en dat maakt stress dus best handig!
Na de stressvolle situatie ontspant het lichaam zich weer en verdwijnt de spanning.

Meer stress dan normaal gesproken?

Maar het kan zijn dat je heel veel en vaak stress ervaart. Soms komt stress dermate vaak voor dat je dit in de loop der tijd als normaal gaat beschouwen. Je weet niet beter dan dat je regelmatig te maken hebt met stress. Is dat dan normaal? Als stress lichamelijke klachten geeft, is dit niet ‘normaal’ of gezond en kun je op den duur belanden in een burn out. De stressklachten zijn een waarschuwing dat het tijd is om er iets aan te doen.

Normaal gesproken verdwijn stress weer

Dus: stress is menselijk en gezond, zolang je je weer kunt ontspannen na de stressvolle situatie/periode. Heb je veel en vaak last van stress en wil je hier meer over weten en iets mee doen? Download dan het e-book ‘Alles over stress’ of lees een van onze andere artikelen:

Lees ook:

Meer informatie:

  • Artikel: Wanneer is stress (on)gezond?
  • Podcast: ‘Hoe streng ben jij voor jezelf?
  • Of download het gratis e-book ‘Alles over stress’ hieronder:

 

Gratis e-book ‘Alles over stress’

gratis e-book stress

Wil je echt alles weten over stress? Download dan dit e-book vol informatie over stress:

  • Wat is stress?
  • Is het (on)gezond?
  • Wat is burn-out?
  • Hoe ga je (beter) om met stress?
  • En meer!