fbpx

Is stress (on)gezond?

online stress coach

Stress is in bepaalde situaties hartstikke handig en gezond. Stress is je beste vriend wanneer je je moet focussen op het geven van die ene moeilijke presentatie of het halen van een deadline. Stress activeert adrenaline waardoor jij dingen gedaan kan krijgen, kan overwinnen en kan overleven! Stress zorgt ervoor dat jij in een hogere versnelling kan functioneren en opereren. Op deze momenten is stress gezond. En ook net als bij een auto: als het op is, moet je bijtanken. En daar zit direct het ‘gevaar’ van stress, het kan zowel je grootste vriend als vijand worden.

Gezond: opladen en uitrusten na stress

Want in de praktijk vergeten wij mensen na een moment van stress, een moment te nemen om bij te tanken. Ontladen en uitrusten. Sterker nog: we voelen niet eens dat we hier behoefte aan hebben. Presentatie geleverd? Mooi, op naar de volgende afspraak! Vond je het spannend en wil je even huilen of juist heel hard lachen? Niet zo chique op de werkvloer, dus stalen gezicht op. Hebben we iets traumatisch meegemaakt? Even slikken en weer doorgaan.

Ongezond: langdurige stress

Ben je lange tijd aan stress blootgesteld, dan maakt je lichaam cortisol aan, dit werkt hetzelfde als adrenaline, maar het is veel lastiger om je cortisol level naar beneden te brengen. Net als bij adrenaline werken andere systemen in je lichaam minder goed: je immuunsysteem, je pijnsysteem en je spijsvertering staan ‘uit’. Voel je je vaak en langdurig gejaagd, dan moet je oppassen, dit is de cortisol die door je lichaam raast. Je put jezelf dan uit, je gaat steeds meer in je hoofd zitten en het is lastiger om rationeel na te denken. Burn-out kan een gevolg zijn.

Chronische en langdurige stress

Stress is dus helemaal niet ongezond, maar ga je er te lang (onbewust) mee door en neem je geen rust, en zet je je gevoel uit, dan is stress wel degelijk uitermate slecht voor je en wordt het je grootste vijand.

Meer informatie:

Gratis e-book ‘Alles over stress’

gratis e-book stress

Wil je echt alles weten over stress? Download dan dit e-book vol informatie over stress:

  • Wat is stress?
  • Is het (on)gezond?
  • Wat is burn-out?
  • Hoe ga je (beter) om met stress?
  • En meer!