fbpx
hardlopen tegen stress

Tips voor hardloopkleding

Welke kleding trek je aan in de winter? Wat voor hardloopschoenen heb je nodig? Wat moet je absoluut niet dragen tijdens het hardlopen? Een aantal tips voor welke hardloopkleding je het beste kunt dragen:

1. Hardloopkleding en weertypen

Welke hardloopkleding draag je in de winter? En wat draag je in de zomer? Een handige vuistregel is de volgende: Check de temperatuur en tel er 10 graden bovenop, kleed je vervolgens naar die temperatuur. Is het dus 5 graden buiten? 5 + 10 is 15 graden, kleed je dus naar de 15 graden. Experimenteer hiermee, Goudje heeft enorm snel last van koude handen, dus loopt bij 10 graden nog met dikke wanten ?. Draag laagjes, zo kun je halverwege iets uittrekken en om je middel binden. Wees boven die 5 graden niet te bang dat het te koud is, als het goed is word je door het hardlopen vrij snel warm. Voor de winter kun je een speciale winter broek dragen. Draag thermokleding, dit reguleert je lichaamswarmte en houd warmte vast! En in de zomer wil je waarschijnlijk zo min mogelijk aan. Regent het? Laat je daar niet door tegen houden en draag een regenjasje.

2. Welke hardloopschoenen moet je dragen?

Als je een beginner bent en nog helemaal niet zeker weet of je het hardlopen nu wel zo leuk vindt, investeer dan niet direct in schoenen van 140,-. Draag wat lekker zit en je voelt vanzelf of het goed zit of niet. Krijg je blessures of voel je kwetsbaarheden? Laat je dan adviseren in een speciale hardloopwinkel. Hier werken deskundige mensen die jou kunnen helpen. Ze kijken onder andere naar de stand van je voeten en enkels. De meeste mensen zijn neutrale hardlopers, maar sommige enkels staan meer naar buiten (Onderpronatie of supinatie), andere enkels staan meer naar binnen (overpronatie). In zo’n speciaalzaak meten ze je voeten en maken ze een filmpje van je tijdens het lopen.

3. Wat zijn absolute no go’s?

Wat ons betreft mag je alles dragen, maar toch een paar tips voor comfortabel hardlopen: draag als vrouw altijd een sport bh, simpelweg omdat het fijn zit. Grote borsten? Laat je vooral adviseren in een lingerie of sportzaak. Een slecht zittende bh, te losse bh en beugels kunnen echt pijn gaan doen. Investeer dus wel in een sport bh.

In de zomer draag je misschien graag een korte broek, maar dit kan schuurplekken veroorzaken op de plek waar je benen tegen elkaar schuren tijdens het hardlopen. Dit los je eenvoudig op met een beetje vaseline (of een iets langer broekje!).

Hoewel katoen een ademende stof is, houdt het veel vocht vast. Zweet en regen kunnen de stof zwaar maken en zit niet lekker. Als man kan zo’n shirt bovendien gaan irriteren bij je tepels en dat wil je echt niet! Draag dus liever stoffen die ‘dry-fit’ zijn.

Draag verder gewoon wat je leuk vindt of wat lekker zit!

Lees ook

Hardlopen tegen stress

Run Free! Het e-boek

Hardloop tips