fbpx

Wat is chronische stress en hoe verminder je dit?

online stress coach
Chronische stress ontstaat door langdurige stress, stress die langer aanhoudt dan ‘normaal’ is of gezond voor je is. Je hebt last van verschillende lichamelijke klachten en mentale klachten, zoals stijve spieren, buikpijn en je lange tijd somber voelen, passief en pessimistisch of angstig zijn. Tijd om aan de bel te trekken! In dit artikel lees je meer over wat chronische stress is en hoe je deze stress kan verminderen.

Wat is chronische stress?

Stress herken je aan allerlei verschillende signalen. Ga bijvoorbeeld voor jezelf de stress checklist eens langs in het gratis e-boek ‘alles over over stress’ en onderzoek welke signalen je voor jezelf herkent.
Wanneer je lange tijd aan stress bent blootgesteld, maakt je lichaam cortisol aan, dit is het zogenaamde stresshormoon. Als je cortisol permanent hoog blijft, kan dit ongezond en heel vervelend worden
Je staat voortdurend ‘aan’, wat leidt tot uitputting. Het onderdrukt je immuunsysteem en je spijsvertering – waardoor voeding niet goed wordt opgenomen, je last van je maag en darmen krijgt en je energie sijpelt weg. Door een slechter geheugen (de hippocampus wordt aangetast), kost alles steeds meer energie.
Op lange termijn leidt chronische stress zelfs tot depressiviteit, een gejaagd gevoel, extreme vermoeidheid en constante pijn in je lichaam. Dat is hoe chronische stress je lichaam sloopt. De bekende en gevreesde burn-out kan een gevolg zijn. (Meer weten over burn-out? Download de gratis burn-out checklist van ons zusje Run Free Groningen)

Te lange tijd té sterk geweest

Misschien heb je het gevoel dat je faalt als je last hebt van chronische stress, maar niets is minder waar: waarschijnlijk ben je een te lange tijd te sterk geweest, of heb je je te lang groot willen houden. Daardoor ben je nu compleet uitgeput. Die stress sloopt je lichaam, je put jezelf uit en dat moet stoppen.

Chronische stress verminderen en doorbreken

Lieve jij, het wordt tijd dat jij voor jezelf gaat zorgen en in actie komt.
En dat begint klein, terug naar de basis. Deze twee stappen zijn belangrijk en het begin om chronische stress te verminderen.

1. Bouw dagelijkse routines in

Door overzicht te krijgen over je leven, creëer je rust voor jezelf. Zorg daarom voor dagelijkse routines. Het is daarbij van belang om een goede balans te vinden tussen overbelasting en onderprikkeling. Op bed liggen en naar het plafond staren klinkt rustgevend, maar kan op de lange termijn juist zorgen voor meer stress omdat je onvoldoende gestimuleerd wordt. Daardoor verlies je energie.
Werk aan een gezond dagritme: tijdig opstaan, ontbijten, douchen, een wandeling/hardlopen/sporten, een uurtje lezen of mediteren en werk zo verder aan dagelijkse, zinvolle routines. Doe overigens wat voor jou goed voelt en wat bij jou past. Word je zenuwachtig van mediteren of hou je niet van hardlppen? Doe dingen die jij leuk en zinvol vindt! Net als voor kleine kinderen, gelden de welbekende 3 R’en: rust, regelmaat en reinheid.

2. Zoek hulp en praat

Je hebt het misschien zelf op willen lossen of gedacht dat het na die ene vakantie of dat weekendje weg allemaal wel beter zou gaan, maar helaas. Chronische stress los je helaas niet op met enkel even rustig aan doen. Chronische stress is er waarschijnlijk in geslopen. Hulp is er in allerlei vormen en je hoeft echt niet direct in therapie. Praat eens met een vriend, een collega en/of je partner. Praten met je huisarts kan een volgende stap zijn. Zij of hij kan je doorverwijzen naar de praktijk ondersteuner of een psycholoog. Misschien vind je het niet nodig om in therapie te gaan, maar kun je wel wat ondersteuning gebruiken. Dan kun je bij ons terecht: ons online programma  Break Free is er  speciaal op gericht om veel stress en burn-out te voorkomen en te herstellen van (chronische) stress. Je leert onder andere beter te luisteren naar je lichaam, waardoor je direct beter leert omgaan met stress. Daarnaast ga je ook fysiek aan de slag met je stress. Goed om te weten: Break Free is ontwikkelt door Goudje, zij is burn-out coach, psycholoog en running therapeut. Lees hier meer over het online programma.

Lees ook:

Meer informatie:

  • Artikel: Wanneer is stress (on)gezond?
  • Podcast: ‘Hoe streng ben jij voor jezelf?
  • Of download het gratis e-book ‘Alles over stress’ hieronder:

 

Gratis e-book ‘Alles over stress’

gratis e-book stress

Wil je echt alles weten over stress? Download dan dit e-book vol informatie over stress:

  • Wat is stress?
  • Is het (on)gezond?
  • Wat is burn-out?
  • Hoe ga je (beter) om met stress?
  • En meer!