fbpx

Wat is stress?

online stress coach

Is stress zinvol? Hoe dan? Wat is het nut en de noodzaak van stress? Jij vindt stress misschien wel heel vervelend, maar wist je dat stress ook heel handig kan zijn? Achter stress zit een superintelligent systeem wat in werking wordt gesteld in bepaalde situaties. En daarvoor hoef je niet op een knopje te duwen of hard te werken; het gebeurt gewoon! Hoe gaaf is dat.

Stress om te overleven

Die ene keer dat je moest rennen omdat er een grote zwarte beer voor je neus stond. Of een brullende leeuw achter je aan zat. Op dat moment activeert je lichaam het stresssysteem en wordt er adrenaline aangemaakt. Stress zorgt ervoor dat je in een overlevingsstand komt waardoor bepaalde andere systemen worden uitgeschakeld, zoals je gevoel voor pijn. Alle energie wordt gestuurd naar een modus om te kunnen overleven en dat is in het geval van de beer of de leeuw: zo hard mogelijk kunnen rennen. Vechten, vluchten of bevriezen is het enige dat telt.

Stress om te presteren

Hetzelfde systeem wordt in werking gesteld als jij die ene spannende presentatie moet geven. Door de adrenaline die vrijkomt in dit stressvolle of spannende moment kan jij je beter focussen en denk je niet aan je boodschappenlijstje of een gesprek van eerder.

Stress is nuttig en noodzakelijk

Dus: stress is hartstikke handig en nodig om dingen gedaan te krijgen. Bovendien groei je hiervan, is het goed voor je hersenen en voelt adrenaline best fijn, toch?

Let op: het is wel belangrijk dat je na een stressvol moment ontlaad en uitrust, doe je dat niet, dan kan het op de langere termijn wel ongezond worden.

Misschien, als je stress op deze manier kan zien, leer je het daardoor beter in te zetten en vóór je te laten werken in plaats van tegen je. Stress has got your back 😉

Meer informatie:

  • Artikel: Wanneer is stress (on)gezond?
  • Podcast: ‘Hoe streng ben jij voor jezelf?
  • Of download het gratis e-book ‘Alles over stress’ hieronder:

 

Gratis e-book ‘Alles over stress’

gratis e-book stress

Wil je echt alles weten over stress? Download dan dit e-book vol informatie over stress:

  • Wat is stress?
  • Is het (on)gezond?
  • Wat is burn-out?
  • Hoe ga je (beter) om met stress?
  • En meer!