fbpx

Hoe kom ik af van die constante spanning in mijn lichaam?

online stress coach

Bewegen tegen stress

Met sporten verminder je het aantal stressmonsters -oftewel het stresshormoon cortisol- in je lichaam, resultaat: minder spanning in je lichaam! En voor het beste resultaat doe je dit lekker in de buitenlucht, waar de vogels fluiten en er voldoende zuurstof is. Vanaf 20 minuten heeft dit al een positief effect.

Verlies je de moed bij alleen al het lezen van het woord ‘sporten’? Niet nodig, ik moedig je vooral aan om iets te doen wat jij LEUK vindt. Hardlopen, wandelen, dansen, fietsen, skeeleren, steppen, de hond uitlaten, de keuken eens flink onder handen nemen, zolang jij er plezier uit haalt is het helemaal goed. En dat mag actief of een mildere vorm te zijn, sterker nog: jezelf volledig uitputten in de sportschool kan een averechts effect hebben en daarmee vererger je de spanning in je lichaam juist. Go easy!

Hardlopen tegen stress?

We ontwikkelden een fijn online hardloop programma waar het helemaal draait ontspannen tijdens en na het hardlopen. Je wordt 10 weken lang begeleid tijdens het hardlopen en leert een fijne techniek en ademhaling waardoor je het nu eens echt volhoudt. Het belangrijkste: hardlopen is makkelijk, laagdrempelig en haalbaar voor iedereen! Klik hieronder (link opent in nieuw tabblad).

Eet gezond en voldoende

Met een stressvol bestaan is het verleidelijk om te zwichten voor makkelijke, kant en klare en grijpbare snacks. En dat is eigenlijk nog te verklaren ook: cortisol spoort je aan om meer te eten, meer suiker en meer vetten. Het kan ook zo zijn dat de spanning in je lichaam er juist voor zorgt dat je geen trek meer hebt. Redelijk irritant dus, want dit alles lost de stress niet op en kan de spanning in je lichaam juist verergeren.

Dus als je gestrest bent, is eten zeker een goed idee! Let er hierbij op dat je je lichaam voedt met verse voedzame producten. Het liefst zijn dit voedingsmiddelen waarvan je bloedsuikerspiegel niet op hol slaat en die toch heerlijk smaken. Voeden vs. vullen.

Bijvoorbeeld: een stukje pure chocolade, een handje ongebrande en ongezouten noten, lekkere smoothie met wat spinazie, stukje bananenbrood of trakteer jezelf op een havermoutpannenkoek. En de meest simpele en haalbare tip: drink iedere dag voldoende water.

Kleine disclaimer: voeding kan een gevoelig punt zijn voor je en een ware (ongezonde) obsessie worden, zoek hulp als je merkt dat dit de verkeerde kant op gaat. Luister ook ,mijn podcast eens over balans en dietculture.

Routine en rust

Wie is er niet mee groot gebracht: rust, regelmaat en reinheid. En als Corona ons iets heeft geleerd is het wel dat wij mensen gewoon lekker gaan op een ritme. We zijn gewoontedieren en ergens niet over na te hoeven denken vinden we dus heel fijn. Dus sta ‘s morgens op tijd op, spring onder de douche, kleed je aan en maak voor jezelf een voedzaam ontbijt. Vervolg zo de dag met vaste momenten en houd tussendoor voldoende rust. Even afdwalen, afstand nemen en een mini- break. Dat helpt je om je hoofd cool te houden en te blijven relativeren. Hoe saai het ook lijkt, dit werkt echt goed tegen de spanning in je lichaam.

Slaap

Voldoende slaap: een inkopper die niet overgeslagen mag worden in het rijtje. Maar wat zijn we er goed in geworden om met wat wilskracht over vermoeidheid en weerstand heen te zetten en dit veroorzaakt juist spanning in je lichaam. De brandstof is op en toch geef je je lichaam de opdracht om voor extra energie te zorgen want we ‘moeten’ door dus sla de noodaggregaat maar aan.

Het is een mooi mechanisme, maar duur. Die noodenergie lenen we van ons lichaam en die lening kan alleen afbetaald worden door extra te herstellen. Dat betekent dat je extra moet slapen. Doe je dat steeds niet, dan ontwikkel je een zogenaamde slaapschuld, of herstelschuld.

Slapen dus: op tijd, voldoende en iedere dag weer.

Heb je moeite met slapen? Je bent zeker niet de enige, beluister deze podcast eens voor meer inzicht over slapen. ‘Van deze podcast ga je beter slapen.’ Ik interview de schrijvers van het leuke en waardevolle boek ‘Van dit boek ga je beter slapen.’

Mindset

Hoe jij tegen stress aankijkt is ook een interessante om onder de loep te nemen. Jouw manier van denken heeft invloed op hoe je je voelt! Zie je snel beren op de weg en is het glas half leeg? Grote kans dat je dan sneller angst en stress ervaart en dus meer spanning in je lichaam ervaart. Met anders nadenken verander je jouw gedachten en daarmee ook je gevoel en gedrag. Een voorbeeld: stress op je werk? Neem even afstand en bedenk je waar je wel invloed op hebt en waar niet. Stop vervolgens met focussen op de dingen waar je toch niks aan kunt veranderen. Of bedenk je wat het allerergste is dat er kan gebeuren als je taak x en y niet op tijd af hebt.

Tot slot

Er is gelukkig veel te doen tegen dat onrustige gevoel. Rust, regelmaat, beweging, routine, slaap en goed eten. Ik kan me best ged voorstellen dat het je duizelt na al deze informatie, waar begin je? En hoe pak je dit zelf aan? 

We ontwikkelden verschillende programma’s om je te helpen: een online (en laagdrempelig!) hardloopprogramma, gericht op plezier en ontspannen. Een korte online cursus die je écht helpt om beter te slapen. Een e-boek over burn-out. Nog een e-boek over ontspannen (door) hardlopen. En ons uitgebreidere Break Free programma, waarbij je aan de slag gaat met alle facetten van stress, onrust en burn-out (klachten).

Check hieronder eens rustig het aanbod. En stuur ons gerust een berichtje met al je vragen!

Vragen? Vragen!

4 + 13 =

online coach stress burn-out

Hi,

Ik ben Goudje Haadsma. Initiatief nemen van Run Free Online, running therapeut, psycholoog én burn-out coach. Ik doe dus vooral veel met: stress, burn-out én dat voorkomen en genezen. Online en offline. Stuur me gerust een berichtje als je vragen hebt. 

Leuk als je me volgt op instagram of schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven én elke week een dosis inspiratie en motivatie te ontvangen: