fbpx
hardlopen tegen stress

Hardlopen met een verkoudheid, wel of niet doen?

NB: dit artikel werd ‘pre-Corona’ geschreven. In het licht van deze nieuwe tijd: ben je verkouden, laat je dan vooral eerst testen, voordat je überhaupt overweegt om buiten te gaan hardlopen! Is je test negatief? Lees dan gerust verder:

Om de vraag ‘Is het verstandig om met een verkoudheid te gaan hardlopen?’ goed te kunnen beantwoorden is het als eerst belangrijk om een onderscheid te maken tussen griep en verkoudheid. We zijn stiekem nogal eens geneigd om een verkoudheid en een griep in één adem te noemen, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Ze worden beide door verschillende virussen veroorzaakt: griep door het influenzavirus en verkoudheid kan door allerlei virussen komen. Griep is vaak een stuk minder mild dan een verkoudheid. Lees er hier meer over.

Hardlopen met verkoudheid

Jij wilt natuurlijk weten of het nu wel of niet verstandig is om te gaan hardlopen met een verkoudheid of griep. In feite is daar een vrij simpele ‘test’ voor: de nektest.

Heb je (een beetje) hoofdpijn, een verstopte neus en is je verkoudheid mild, oftewel, zitten je klachten boven de nek? Dan kun je prima sporten, eventueel met een paracetamol. Soms voel je je zelfs iets beter na een rondje hardlopen in de buitenlucht. Let wel op: doe het wel rustiger aan! Je lichaam vraagt ook om rust. Een extra tip: je hoeft niet voluit, luister exytra goed naar je lichaam en realiseer je dat je elk moment kunt (mag!) omkeren en terug kunt hardlopen of wandelen. Doe dat dus ook.

Heb je spierpijn, bronchitus, last van je luchtwegen, koorts, etc? Oftewel: zitten je klachten onder je nek, blijf dan vooral thuis en rust uit. Hardlopen met griep is echt onverstandig, je zal langer last hebben van de griep en je put jezelf onnodig uit. Het zal niks doen voor je prestaties en werkt zelfs averechts. Fanatieke sporters (maar ok beginnende) vinden dit soms erg lastig, maar luisteren naar je lichaam is zo belangrijk! Je lichaam geeft de signalen van griep niet voor niets.

Twijfel je?

Er is niks mis met rust, ga je door op momenten dat je lichaam vraagt om rust, dan is de kans groter dat je jezelf overbelast en uiteindelijk opbrandt. En daarmee doe je meer kwaad dan goed. Dus: hardlopen met een verkoudheid kan wel, zolang het alleen een verkoudheid is!

Lees ook:

Hardlopen tegen stress

Is hardlopen gezond?